Horoscopul egiptean – dupa mitologia heliopolitana


Pe malurile generosului fluviu Nil, s-a dezvoltat cu multe milenii inaintea erei noastre, o veche civilizatie, aceea a Egiptului antic, inzestrata cu administratie, justitie si armata, avand o cultura infloritoare si o spiritualitate sclipitoare. Arta egipteana si monumentele sale colosale au atras intotdeauna si atrag si astazi, prin frumusetea lor tainica si splendoarea enigmatica continute in simbolurile lor ; la fel, limba egipteana este una dintre cele mai vechi limbi, documentata inca din secolul al XXXII-lea i.Chr.

Religia egiptenilor era politeista, iar numarul zeitatilor, de ordinul sutelor. Legatura vechilor egipteni cu zeii protectori ai Egiptului era foarte puternica si se manifesta atat pe pamant, cat si in viata de dincolo. Cel mai cunoscut dintre miturile heliopolitane, provine din Heliopolis ( Orasul Soarelui ) ; acesta este mitul Genezei.

Se spune ca la inceput era doar o mare intunecata si nesfarsita, adica trupul zeului NU, care facea parte dintr-un grup primordial de zei. Din acea mare intunecata a iesit un munte, in varful caruia se afla Atum, zeul Soarelui. El a scuipat si a creat-o pe Tefnut-zeita umiditatii ; a tusit si l-a adus pe lume pe Shu-zeul aerului. Cei doi devin amanti si nasc pe Geb-zeul pamantului si pe Nut-zeita cerului. Geb s-a asezat pe sol, iar Nut statea arcuita deasupra lui, impingandu-l la o parte pe bunicul lor ; acesta porunceste lui Shu sa-i desparta, dar intr-o noapte, pe neobservate, Nut se atinge de Geb si ramane insarcinata. Dar Nut era casatorita cu regele Ra si acesta a blestemat-o sa nu poata sa nasca in niciuna dintre cele 360 de zile create de el. Cel care a ajutat-o a fost Thoth-zeul intelepciunii, care a luat de la Luna lumina stralucitoare si a mai facut cinci zile – dupa unele versiuni ; alta versiune spune ca a jucat carti cu Luna, avand ca miza timpul, si a castigat timp cat pentru cinci zile. Cert este ca in cele cinci zile ale lui Thoth, Nut a dat nastere zeilor si zeitelor apartinand ciclului osirian din pantheonul heliopolitan. Copiii lui Nut si Geb au fost : Osiris, Isis mama lui Horus, Seth si Nephthys care va fi mama lui Anubis.

O astfel de mitologie bogata in zeitati, pe de o parte si, multimea de preoti-astronomi si astrologi, pe de alta parte, ne-au lasat un horoscop egiptean, bazat pe cele mai reprezentative zeitati, care au dat trasaturile caracteristice fiecarui semn din zodiacul egiptean bazat pe mitologia heliopolitana.

Hapi era zeul Nilului, dar el personifica mai degraba revarsarea anuala a Nilului decat fluviul insusi ; el era numit „stapan al fluviului ce aduce vegetatia” ; alaturi de Hapi, mai era zeita ocrotitoare si pazitoare a Nilului, Anuket. Pe malurile acestui fluviu s-a dezvoltat infloritoarea civilizatie egipteana si Nilul era venerat ca un zeu. Cei nascuti sub semnul lui Hapi sunt vijeliosi ca Nilul, care are 12 cascade si cataracte ; Nilul pururi invingator le aduce aceasta caracteristica de care sunt mandri, chiar si cei ce nu o au, dar cred asta. Sunt persoane optimiste, dornice de aventura, foarte active si care actioneaza fara a sta mult pe ganduri. Ca sa-si confirme valoarea, sunt gata oricand sa se infrunte, fie in planul fortei, fie in cel al mentalului, cu unul sau altul sau, de ce nu, cu lumea intreaga. Sunt imprevizibili ca fluviul care-i patroneaza si, ca si revarsarii Nilului, nimic nu le poate sta in cale. Daca iau decizii brusc, ele nu sunt nechibzuite, caci ei gandesc foarte rapid.
Simbolurile egiptene compatibile : RA si SETH.

Ra era zeul Soarelui atotputernic la egipteni ; numit dupa cucerirea Thebei Amon-Ra adica regele zeilor, el a fost idolatrizat in Egipt si ridicat la rang de Zeu Suprem. Temperamentul celor patronati de Ra este focos, ei angajandu-se in multe activitati care presupun mult temperament. In dragoste sunt inimosi, furtunosi, fac cuceriri rapide, dar sigure. Sunt totusi persoane foarte rabdatoare si extrem de muncitoare. Nu-si precupetesc eforturile personale, fiind foarte exigenti cu ei insisi, dar si cu ceilalti, in aceeasi masura. Se enerveaza greu ; dar cand o fac, este bine sa va feriti din calea lor. Adora provocarile si din aceasta cauza aleg intotdeauna calea cea mai grea de rezolvare a problemelor.
Simboluri egiptene compatibile : HAPI si HORUS.

Mut este, dupa Isis, cea de a doua zeita importanta in panoplia zeitatilor egiptene ; numele sau inseamna “mama”. Dupa ce autoritatea Thebei a crescut, Amon a devenit un rege mai puternic, iar Mut era sotia sa. Cei ce se afla sub tutela zeitei Mut sunt persoane receptive si timide, care tind sa depinda de cei din jurul lor. Au insa o intuitie desavarsita, care dovedeste un spirit de observatie foarte dezvoltat. Au o viata interioara intensa si profunda, fiind totodata persoane cu o perspicacitate deosebita. Au, de asemenea, spiritul dreptatii si onestitatii extrem de ascutite. Sunt persoane discrete, care adora munca facuta nu in echipa, ci individual ; au activitati discrete si cat se poate de creative. Spiritul lor analitic este de asemenea la inaltime si, datorita intuitiei, rareori se insala in judecatile lor de valoare.
Simboluri egiptele compatibile : RA si THOTH.

Dupa un mit heliopolitan, Geb a fost primul rege de pe pamant, primul din dinastia regilor ; era un zeu antropomorf, care personifica Pamantul cu vegetatia sa si, de asemenea, simboliza masculinitatea pamantului, plantelor si mineralelor. Cei patronati de zeul Geb sunt cei care cred, pe buna dreptate, in propria forta. Tot ceea ce este creat cu mainile proprii, prin propriile stradanii, sunt acele lucruri care le aduc multumire. In dragoste sunt sentimentali si au o personalitate foarte romantica, fara sa fie niste visatori incorigibili. Ei au forta pamantului, stiu unde se afla si, mai ales, stiu unde vor sa ajunga. Ar fi ceva de invins pentru a ajunge acolo : unele porniri patimase sau un flegmatism care ii poate impiedica sa-si duca planurile la un final fericit. Si, cand nu reusesc sa-si invinga slabiciunile, invinuiesc lumea intreaga, care, zic ei, li se pune impotriva.
Simboluri egiptele compatibile : SETH si HORUS.

Osiris a fost fiul cel mare al lui Geb ; era zeul Vietii de Apoi si judecatorul milos al mortilor. A fost o divinitate importanta, casatorit cu sora sa Isis, este ucis de fratele sau Seth, insa Isis l-a readus la viata cu ajutorul lui Anubis si ii face lui Osiris un fiu, pe Horus. De aceea, Osiris este considerat si zeul fertilitatii, al cresterii bunastarii. Cei ce sunt sub tutela lui Osiris, sunt personalitati puternice, cu un foarte bine dezvoltat simt al dreptatii. Sunt oameni puternici, siguri pe ei si vad realitatea asa cum este, nu cum ar vrea altii sa fie perceputa ; ei discern cu dreptate, sunt impartiali si statornici. Cu toate acestea, desi inteleg foarte bine dragostea, sentimentele, ei refuza sa le recunoasca si sa le traiasca. Uneori, daca relatia este strans unita, ei pot incet-incet sa arate comorile lor ascunse de iubire. Desi sunt blanzi si intelegatori, uneori pot fi critici si ironici sau chiar rautaciosi.
Simbolurile egiptene compatibile : ISIS si THOTH.

Una dintre principalele divinitati egiptene mult venerata a fost zeita magiei si vietii, casatoriei, armoniei matrimoniale si fidelitatii, zisa si “Regina Tronului” – Isis. A fost numita Isis-Hator, prin asimilare cu sotia lui Ra, Isis fiind sora si sotia lui Osiris. Cei guvernati de zeita Isis sunt persoane iubitoare de frumos, dar si frumoase la propriu, ele insele. Au o personalitate puternica, ce emana armonie si naturalete, pe care le impart cu generozitate celor din jurul lor. Sunt persoane generoase, demne de incredere, protectoare si bune sfatuitoare ; isi exercita cu daruire puterea de a influenta in mod pozitiv pe ceilalti. Sunt persoane pline de iubirea aproapelui, pe care – daca este cazul – vor sa-l aduca pe calea cea buna ; daca nu reusesc sau sunt refuzati, cei tutelati de Isis sunt profund raniti sufleteste, caci frumusetea si bunatatea sunt atributele lor principale.
Simboluri egiptele compatibile : OSIRIS si THOTH.

Thot a fost zeul aritmeticii, vorbirii si inventatorul scrisului, considerat in mitologia heliopolitana ca “inima lui Ra”, caci personifica divina cunoastere si esenta gandirii creatoare ; zeu al stiintei si intelepciunii, Thoth a fost consilierul lui Osiris si protectorul fiului acestuia – Horus. Considerat stapanul cuvintelor, Thot patroneaza pe nativii acestor perioade, care sunt marii maestri ai comunicarii. Sunt persoane putin inclinate spre scopuri materiale ; in schimb, telurile lor tind catre cunoasterea adevarurilor universale. Sunt persoane extrem de originale, au o creativitate iesita din comun, iar ideile lor sunt moderne si elevate, pline de spontaneitate. Modul lor de comunicare le faciliteaza relationarea, convingerea si entuziasmarea maselor, putand sa schimbe destine sau sa starneasca revolutii. Totusi, sunt foarte naivi si spiritul lor tolerant ii poate face victime sigure.
Simboluri egiptene compatibile : BASTET si ISIS.

Fiul divin al lui Osiris si Isis, zeu protector al Egiptului, Horus a fost zeul libertatii spatiilor aeriene si protector al faraonilor. “Ochiul lui Horus” este simbolul antic egiptean al puterii regale si protectiei, acest simbol sacru fiind o sursa de fluid magic, ochiul-lumina purificator. Persoanele nascute sub dominatia lui Horus sunt persoane ce pot fi caracterizate numai la superlativ ; sunt cei mai credinciosi prieteni, cei mai pasionali iubiti, dar sensibili si, uneori, infatuati. Sunt in permanenta in cautarea adevaratului lor Eu, iar tot ce este admirabil la ei, vine din interior. Sunt persoane “condamnate” sa atinga cele mai inalte culmi, demne de aspiratiile lor ; vor cunoaste succesul, atat in plan social, cat si in plan personal. Fiind foarte constienti de propria valoare, risca sa devina egoisti si egocentristi.
Simboluri egiptene compatibile : GEB si BASTET.

A fost zeul egiptean inventator al mumificarii ; era zeul Vietii de Apoi, ce ghida spiritele mortilor in lumea de dincolo, le judeca, le asigura protectia, ii hranea, ii ingrijea si le aducea pacea. Anubis l-a imbalsamat pe Osiris, ucis de fratele sau Seth. In mitologia heliopolitana, Anubis iubeste viata pe pamant si pretuieste viata de dincolo ; cei patronati de el sunt iubitori ai vietii. Sunt persoane linistite si amabile, dar receptive si flexibile in raport cu parerile celorlalti ; aceste calitati le asigura stima si respectul semenilor. Sunt persoane calme, pe care unii ii acuza de pedanterie, care poate fi cauzata de spiritul lor de ordine si organizare. Sunt capabili de mari comori de daruire si iubire. Sunt rabdatori, indreptandu-se incet, dar sigur, spre telul propus. Au mult tact, iau partea buna a lucrurilor si privesc cu detasare si cu simtul umorului in jurul lor.
Simboluri egiptene compatibile : BASTET si ISIS.

Seth este zeul malefic al desertului, al raului si dezordinii, al singuratatii pustii. Dorea sa conduca intregul Egipt si s-a luptat cu fratele sau Osiris, pentru aceasta ; ucigandu-l, a fost ucis la randu-i de fiul lui Osiris, Horus. Seth simbolizeaza mai presus de toate – raul. Persoanele patronate de Seth au o aparenta pasnica, ce ascunde o personalitate puternica de razboinic. Desi poate fi acuzat de viclenie si spirit de razbunare, caci nu se iarta nici pe sine, nici pe altii, si ca este fara de mila, aceste trasaturi care pot fi considerate defecte, devin calitati atunci cand sunt puse in slujba unor cauze nobile. In astfel de situatii, certaretul si incapatanatul devine cel mai puternic si constructiv dintre semeni, capabil de gesturi si fapte marete, daca este pus in slujba unor cauze drepte si marete. Daca isi controleaza rautatea si isi tempereaza iesirile, este capabil de multe lucruri bune. Dar, oricum ar fi, razboiul este elementul sau.
Simbolurile egiptene compatibile : GEB si HAPI.

In mitologia egipteana Bastet era considerata zeita Lunii si fecunditatii, a felinelor si gravidelor ; in Valea Regilor au fost gasite mii de mumii de pisici. Ca simbol al feminitatii, oricine ucidea o pisica, primea pedeapsa capitala. Ca si pisicile, cei nascuti sub semnul lui Bastet sunt flexibili si rapizi. Sunt talentati in varii domenii, avand apetit pentru cunoastere si aplecare spre diversitate. Ca si felinele, se apropie de ceilalti mangaietori, plini de o senzualitate aparte. Atractia exercitata de aceste persoane asupra celor de sex opus – si nu numai – este proverbiala. Sunt cuceritori prin simplitatea, dar si savoarea replicii, prin sarmul si farmecul lor. Sunt aventurierii mereu presati de timp, caci sunt mereu cu un pas inaintea timpului lor si, asa vor sa ramana. Sunt extrem de adaptabili, dar pot cadea usor prada viciilor lumesti, caci aventura este terenul lor preferat.
Simboluri egiptene compatibile : SEKHMET si HORUS.

Sekhmet a fost zeita luptatoare a Egiptului de Sus, protectoare a faraonului ; era “Cea puternica” si a fost adorata in Memphis ; numele sau reprezenta aspectul puterii si contrariilor. Ea dadea nastere epidemiilor, dar, in acelasi timp, avea puterea de a tamadui toate bolile. Cei aflati sub dominatia lui Sekhmet, zeita-leoaica, prezinta o mare putere de concentrare, multa rabdare si perseverenta ; spiritul lor este concentrat pe lucruri concrete si spre activitati ce aduc profit. In dragoste sunt plini de afectivitate, dar trasatura lor mareata, este aceea care ii face sa se jertfeasca pe sine pentru cei dragi. Aceste persoane sunt pline de capricii contradictorii : putere si sensibilitate, toleranta si severitate, dragoste si ura ; caci Sekhmet era sursa si tamaduitoarea raului ; inceputul si sfarsitul.
Simbolurile egiptene compatibile : BASTET si GEB.

Articol preluat cu acordul elystar.ro

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

  • […] Horoscopul egiptean – dupa mitologia heliopolitana (via Zodiile şi noi)   Pe malurile generosului fluviu Nil, s-a dezvoltat cu multe milenii inaintea erei noastre, o veche civilizatie, aceea a Egiptului antic, inzestrata cu administratie, justitie si armata, avand o cultura infloritoare si o spiritualitate sclipitoare. Arta egipteana si monumentele sale colosale au atras intotdeauna si atrag si astazi, prin frumusetea lor tainica si splendoarea enigmatica continute in simbolurile lor ; la fel, limba egipteana es … Read More […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: