Copilul-Leu


Copilul-leu tipic este vesel, jucaus, multumit cand totul este cum vrea el, generos, si, mai ales, ii place sa fie el conducatorul. Cand ceva nu ii este pe plac insa, in ochi i se aduna toata tristetea lumii, devine ca o mare in furtuna. Chiar daca pare putin plin de el, nu trebuie pus la punct de fiecare data. Reprimarea entuziasmului, mai ales cand este foarte bine dispus sau foarte multumit de ceva facut de el, ii va lasa urme adanci, copilul-leu fiind deosebit de sensibil si susceptibil la aprecieri, dar mai ales la reprosuri.

Micii lei, baieti sau fete, au obiceiul de a face putin pe sefii fata de ceilalti copii, sunt inventivi si siguri pe ei, imaginativi si imprevizibili. Nu trebuie niciodata certati de fata cu colegii lor de joaca pentru ca aceasta le raneste mandria innascuta si ii poate face fie foarte retrasi, inchisi in ei, fie violenti la orice atac asupra vanitatii lor, in special in public.

Datorita acestor trasaturi innascute copilul-leu este, uneori, dificil de educat si de disciplinat. Cu inteligenta lui deosebita, va intelege, insa, ca a fi mai puternic decat altii este o calitate, dar aceasta nu inseamna dominarea celor din jur, si in a-l educa se poate conta pe spiritul sau de dreptate. El nu este un agresiv, ci simte doar nevoia de a fi intotdeauna in primul rand, este mai mult parada decat agresivitate in comportamcnrul lui, si trebuie inteles ca atare.

Aceste porniri sunt vizibile din prima copilarie. Inca de mic, domina intreaga familie, cand toata lumea se invarteste in jurul lui, si aceasta ii face cea mai mare placere. Fiind foarte sociabil, este genul de copil cu care nu poti sa nu schimbi un zambet pe strada sau sa nu-i spui un cuvant dragut, la care va reactiona ca un mic animalut rasfatat.

Copilul-leu va fi mult mai curajos, mai intreprinzator, mai activ decat alti copii. Dar nu tot timpul, pentru ca periodic apar acele momente de lenevie tipic leonina, cand numai cu mult tact pot fi readusi la ritmul normal de activitate. Mai ales cand sunt foarte mici, copiii lei trebuie invatati ca nu se pot bucura de respectul altora decat daca respecta ei insisi pe ceilalti. Fiind niste copii deosebit de agili, jucausi, energici dar sentimentali si insetati de afectiune, educatia lor nu se poate face decat imbinand cu mult tact autoritatea cu intelegerea, inlocuind stilul didactic de educatie cu o atitudine calda, apropiata si sensibila. Oricare din metode fara cealalta este ineficienta si periculoasa pentru mai tarziu.

Sunt doua tipuri principale de copii-leu, indiferent daca sunt baieti sau fete. Primul tip sunt acei copii veseli, foarte energici, calzi si generosi, intreprinzatori, nascocind tot timpul jocuri si nazbatii noi. Al doilea tip au un temperament mai putin impulsiv, aproape finut in aparenta. Acestia sunt mai dificil si de inteles si de educat. In adancul lor, sunt la fel de vanitosi ca orice leu tipic, desi se manifesta mai putin zgomotos, ei sunt genul introvert, cu suferinte ascunse, frustrari neconturate inca, dar care isi pun amprenta asupra firii adultului, care va deveni fie excesiv de timid si retras, fie un complexat. In copilarie, baietii aleg jocuri care le solicita inteligenta si inventivitate, dar si energia fizica si mai ales gustul pentru risc. Fetitele-leu sunt niste mici cochete, le place sa li se faca complimente si sunt deosebit de apropiate si iubitoare.

La scoala, copiii leu se evidentiaza prin inteligenta, profunzime si constiinciozitate, mai ales fetele, desi nu sunt genul “tocilar”. Fiind fiinte simpatice, iubite de oamenii maturi ca si de profesori, obtin de multe ori note mai mari decat merita. In perioadele de lenevie trebuie apelat la mandria lor si nu la constrangere, este un truc care reuseste intotdeauna. Putinii lui bani de buzunar ii va cheltui impreuna cu prietenii cu care va imparti si bomboanele si ciocolata si toate secretele copilariei. Adolescenta este pentru copiii din zodia Leului o varsta periculoasa, mai mult decat la alti copii, manifestand interes pentru sexul opus mult mai devreme.

In perioada adolescentei va fi excesiv de sensibil, emotiv, cu excese de curaj datorate timiditatii, va avea caderi si taceri, tulburari emotionale profunde. Prieteniile ca si primele aventuri romantice vor fi puternice, cu multe framantari dramatice, trecand de la extaz si entuziasm la mari suferinte sentimentale.

Aceasta e si perioada cand copilul leu este cel mai greu de educat, cand parintii au momente cand sunt convinsi ca micul leu nu va putea fi niciodata “dresat”. Atunci amintiti-va ca iubirea si afectiunea pe care i-o veti arata va fi cheia de a-1 educa si de a vi-l apropia, de a deveni bunul lui prieten pentru totdeauna. Si nu uitati ca actele lui de bravura copilareasca ascund un suflet deosebit de sensibil care are mare nevoie de iubirea si incurajarea dumneavoastra, ca teribilismele lui nu sunt decat masca sub care-si ascunde teama ca nu este destul de puternic.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: